FAQ
-
Det är ovanligt att djur utrycker sin smärta verbalt om den inte är svår. Smärta visar sig i form av beteendeförändring, rörelser, prestationer och kroppsspråk. Genom regelbundna kontroller eller genom att boka en tid när du märker en förändring hos ditt djur kan vi arbeta och behandla problemet innan det utvecklas ytterligare.
Djur som nyligen har drabbats av en skada eller genomgått en operation kan dra nytta av fysioterapi för att påskynda/förbättra läkningsprocessen och få en snabbare återgång till optimal funktion.
Äldre eller aktiva djur föreslås få regelbundna behandlingar för att upptäcka eventuella subtila förändringar och kompensationer i muskuloskeletala systemet.
-
Detta varierar beroende på vilket tillstånd som ska behandlas, hundens ålder och allmäntillstånd och hur mycket behandling du kan ge hemma mellan konsultationerna.
-
Vi jobbar alltid i nära kontakt med veterinärer. Om din hund har ont eller har en skada ska alltid en veterinär kopplas in så att korrekt diagnos ställs. Remiss behöver du om ditt försäkringsbolag ska kopplas in, men du behöver ingen remiss för att få själva behandlingen eller träningen.
-
De flesta veterinärer är i allmänhet mycket positiva till fysioterapi, eftersom de har sett de framgångar som kan uppnås med behandlingen. När en veterinär anser att ett djur skulle kunna dra nytta av fysioterapi kommer han eller hon mer än gärna att hänvisa fallet till en legitimerad djurfysioterapeut / rehabiliteringsterapeut.
-
Första gången ”besiktigar” vi hela din hund för att se om det finns problem som behöver rehabilitering eller veterinärvård. Utöver den fysiska besiktningen görs även en rörelseanalys och 4-leg check med hjälp av en specialvåg som mäter hur mycket din hund belastar varje ben. Vi har även en värmekamera som vi kan nyttja för att hitta eventuella inflammationer eller ställen med dålig cirkulation.
Uppföljande behandlingar tar cirka 30 minuter/gång, men alla besök individanpassas.
-
Nej, det är viktigt att du stannar kvar under konsultationen/behandlingen. Jag kommer att behöva prata med dig om din hunds sjukdomshistoria och ta reda på hur det har gått sedan skadan/operationen eller sedan tidigare fysioterapibehandling. Det är också viktigt att du stannar eftersom din hund kommer att känna sig mycket tryggare om du är med honom eller henne. I de flesta fall behöver vi också gå igenom hur du kan fortsätta behandlingen hemma.
-
Hunden ska vara nyrasta, ren och torr. Under sessionen används ibland godis för övningarna, så du kanske vill anpassa din dagsutfodring därefter. Ta gärna med favoritgodiset.
-
Oftast, men behandlingen kan behöva anpassas för att ta hänsyn till antingen medicinen eller det tillstånd som den behandlar.
Fysioterapi är inte ett alternativ till konventionell veterinärmedicinsk behandling, men kan kanske minska dosen av vissa mediciner, t.ex. smärtstillande medel, när fysioterapin har börjat. Rådgör detta med din veterinär.
-
Ja, gamla hundar har ofta nytta av sjukgymnastik. En hund med artros kan få spända muskler avslappnade och stela leder kan mjukas upp. Dessutom bibehåller vi muskelmassa genom avlastande träning.
Vissa gamla hundar lider av degenererade nerver och dessa hundar kan också ha nytta av fysioterapi eftersom degenerationstakten kan bromsas upp och muskelmassa bibehållas.
-
Klicka på någon av ”Boka”-knapparna på hemsidan. För ytterligare information, tveka inte att kontakta oss.
-
Ja, varför vänta på att ditt djur ska få en skada? Att förebygga skador är nyckeln!
Fysioterapi är inte bara för skador, sjukdomar eller postoperativa fall, utan kan användas för att upprätthålla en god hälsa i muskuloskeletala systemet, för att röra sig och för att lösa muskelspänningar. Dessutom är det ett användbart sätt att tidigt upptäcka eventuella kompensationer på grund av underliggande problem.
Med riktad träning bygger vi starka, funktionella muskler!
-
Ja absolut! Avlastande vattenträning är en perfekt hjälp för viktnedgång. Tillsammans lägger vi upp en träningsplan. Vi hjälper dig dessutom att hålla koll på vikten och omfånget runt din hunds mage.
-
Det beror på om just din försäkring täcker fysioterapibehandling. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad din försäkring täcker. Det krävs också remiss från veterinär.
Vi kan oftast direktreglera mot ditt försäkringsbolag om vi har fått remissen.
-
Med kreditkort eller via Swish.